שר"פ פלוס, חיפה - טלפון: 072-3305363 | מרפאה בכפר תבור - טלפון: 072-3311282 | מרפאה בעפולה - טלפון: 074-7773377

כאבי ברכיים: מדוע נגרמים וכיצד ניתן לטפל בהם

30% מהאוכלוסייה הבוגרת סובלת ברמה מסוימת מדלקת מפרקים ניוונית (אוסטיאוארטריטיס), מחלה הגורמת לכאבים ופוגעת בתפקוד. איך יוצאים מהסטטיסטיקה? מה הגורמים לה וכיצד ניתן לעצור את התקדמותה, וחשוב מכול – כיצד ניתן להפחית את הכאב המלווה אותה?
התשובות בכתבה הבאה

מהי מחלת אוסטיאוארטריטיס ומדוע נגרמת?

אוסטיאוארטריטיס היא מחלה ניוונית דלקתית וכרונית של המפרק. מדובר בשינויים המתרחשים בסחוס המפרקי, שלרוב קשורים לגיל ולעיתים גם מופיעים לאחר פציעות של המפרק. אוסטיאוארטריטיס הינה מחלת המפרקים השכיחה בעולם והיא הופכת לנפוצה יותר עם העלייה בתוחלת החיים. מנתונים סטטיסטיים עולה כי כ- 80% מהאוכלוסייה בגילאי 55 נפגעים מצורה כלשהי של המחלה ומגיל 65 ומעלה הסיכון לסבול מהדלקת אף גדל.

המחלה עשויה לערב את כל המפרקים, אך היא נפוצה בעיקר במפרקי הברך, הירך, הכתף ושורש כף היד. בעוד שבמפרק בריא הנוזל המפרקי, משמש כחומר מסכך (נוזל סיכה) של המשטחים הנעים במפרק, אצל הסובלים מאוסטיאוארטריטיס, נפגם הנוזל המפרקי כתוצאה מגירוי דלקתי ויעילותו בהגנה על המפרק נפגעת.

מהם גורמי הסיכון לאוסטיאוארטריטיס?

גיל – שכיחות המחלה עולה בגילאי 55 ומעלה והסיכון עולה מגיל 65 ומעלה, אך היא קיימת גם בקרב אנשים צעירים.

מין – דלקת מפרקים ניוונית שכיחה פי שלושה בקרב נשים.

משקל יתר – אנשים הסובלים מעודף משקל בעלי סיכון מוגבר ללקות באוסטיאוארטריטיס בברך ביחס לבעלי משקל תקין. משקל עודף משפיע על קצב התקדמות המחלה ועל התפתחותה בשתי הברכיים.

עומס אינטנסיבי על המפרקים – הסיכון ללקות באוסטיאוארטריטיס מושפע משימוש חוזר במפרק. עבודה הכרוכה בכריעה או בכיפוף הברכיים
גורמת לשכיחות גבוהה של אוסטיאוארטריטיס בברך.

טראומה לאחר חבלות ושברים או פציעות סחוס – נמצא כי גברים שספגו פציעה קשה בברך נמצאים בסיכון גבוה פי כמה ללקות
באוסטיאוארטריטיס לעומת אלה שלא נפצעו.

הכירו את הסימנים לאוסטיאוארטריטיס

תחושת כאב המחמירה בהדרגה  – המחלה מתפתחת באיטיות ובהדרגתיות ותסמינה העיקרי הוא כאב במפרק. ראשית, מופיע הכאב במהלך פעילות ולאחר מאמץ גופני, אולם ככל שהמחלה מתקדמת, הכאבים תכופים יותר ומורגשים גם בזמן מנוחה ובלילה.
נוקשות במפרקים – תחושת הנוקשות מורגשת לרוב לאחר מנוחה ממושכת, למשל שנת לילה, אך חולפת בדרך כלל בתוך כחצי שעה. בשלבים מתקדמים עשויה להופיע תחושת 'חריקה' במפרק.
נפיחות במפרקים – הנפיחות נוטה להחמיר בשל הנוכחות של אוסטאופיטים (בליטות עצם חריגות), הניתנות לאבחון בצילום רנטגן. הנפיחות עלולה להיגרם מנוזל הנמצא בחלל המפרק.

כיצד תוכלו לעצור את התקדמות המחלה ולהפחית את הכאב?

הכאב, הנפיחות, העיוות במפרקים והמוגבלות בתנועתיות המפרק הנגרמים כתוצאה מהמחלה מובילים לפגיעה בתפקוד. מסיבה זו, הסובלים מאוסטיאוארטריטיס נמנעים מפעילות גופנית ואף מפעילות יומיומית, דבר המחמיר עוד יותר את מצבם .לכן, חשוב ביותר לבצע פעילות גופנית ולו בסיסית, על מנת לעצור את התקדמות המחלה. אך איך ניתן להפחית את הכאב?

ניתן ליטול משככי כאבים להקלה כללית בזמן כאב או כשעה וחצי לפני פעילות גופנית. משככי כאבים הנלקחים דרך הפה כמו פרצטמול, איבופרופן ותרופות נוגדות דלקת לא סטרואידיות אחרות (NSAID), יכולים להקל על הכאבים. יחד עם זאת, רצוי שלא ליטול תרופות אלו לטווח ארוך מכיוון שהן עלולות לגרום לתופעות לוואי שונות.

מרפאה בכפר תבור:

הפלמ"ח 10, כפר תבור

גישה לנכים

מרפאת "אלפיין רפואה אבחנתית":

רח' יצחק נבון 3, בניין עפולה טק, עפולה

טלפון לזימון תורים - 074-7773377

 טלפון נוסף: 052-3720072

גישה לנכים

מרפאה בחיפה:

שר"פ פלוס, קניון לב המפרץ, קומה 3

גישה לנכים

לקביעת פגישה או ייעוץ מלאו פרטים:

Page Reader Press Enter to Read Page Content Out Loud Press Enter to Pause or Restart Reading Page Content Out Loud Press Enter to Stop Reading Page Content Out Loud Screen Reader Support